Omgeving Leukermeer

Omgeving Leukermeer

Reindersmeer

Het Reindersmeer in Well, een prachtig natuurgebied. Hier kunt u heerlijk van de natuur genieten en tot rust komen. Maar het Reindersmeer is ook een kwetsbaar natuurgebied met zeldzame planten en dieren. 

In de jaren zestig werd op de Bergerheide begonnen met de winning van industriezand voor de betonindustrie. Door deze ontzandingen ontstonden het Leukermeer, dagstrand  Seurenheide en het Reindersmeer. Rondom het 45m. diep en en 130ha grote Reindersmeer speelt de natuur de hoofdrol. De oevers zijn begroeid met heide, gras, mossen en andere planten. Rustige recreatie zoals fietsen, wandelen en paardrijden is mogelijk. Zwemmen en vissen zijn hier niet toegestaan. 

Bezoekerscentrum Maasduinen

Het bezoekerscentrum De Maasduinen met Bosbrasserie "In de Sluis" is in 2012 geopend. Het is een uniek gebouw, letterlijk hangend in de oude sluisbak die het Reindersmeer verbindt met het Leukermeer. Het is een ideale uitvalsbasis voor vele wandel- en fietsroutes. 

De permanente tentoonstelling in het bezoekerscentrum geeft behalve informatie over de Maasduinen ook algemene natuurinfo. Er zijn voelwanden, geurdozen en op de wc vind je weetjes over de ontlasting van de fauna in dit gebied. 

Panoramatrap 

Al wandelend of fietsend over de Waterboulevard Maaspark Well kom je ongetwijfeld uit bij de Panoramatrap. De trap is een ideale rust- of picknickplek waar men zich heerlijk kan ontspannen en genieten van het uitzicht. Er zijn twee panoramatrappen aangelegd. Eentje met uitzicht over het Leukermeer en de andere met uitzicht over zwemplas Seurenheide. 

Leukermeer

Zittend op de panoramatrap aan de Leukermeerzijde bekijk je de watersport. Hier zie je op zomerdagen rubberbootjes tot luxe motorjachten. Kijk je naar de waterfietsers, surfers en kano's en naar de "stand-up paddlers". In rustigere tijden nemen de watervogels het over en aan het einde van de dag kan je hier genieten van een mooie zonsondergang. 

Via de panoramatrap en steigers kun je tot aan het water en in het water komen. Aan de Leukermeerzijde zijn aanlegsteigers geplaatst ter hoogte van de panorama trap. Wie met een boot op het Leukermeer vaart kan hier aanleggen. 

 

Seurenheide 

De panoramatrap aan de zijde van zwemplas Seurenheide biedt een andere aanblik. Hier kan men in de zomer op afstand kijken naar de zwemmende en relaxende recreanten. Deze rustigere zijde biedt een mooi contrast met het drukkere Leukermeer. 

 

Stepping Stones

Onderaan de panoramatrap aan de zijde van zwemplas Seurenheide bevinden zich de Stepping Stones. De in het water liggende stapstenen liggen enkele meters van de oever en dagen uit om bewandeld te worden. Maar pas op dat je niet in het water valt! De stapstenen zullen in de wintertijd en in het vroege voorjaar net onder water staan, maar 's zomers liggen ze net boven het wateroppervlak. 

Kasteel Well

Kasteel Well is een fraaie waterburcht. Het huidige kasteel werd gebouwd in de vijftiende eeuw, maar kreeg pas later, in de zeventiende eeuw, zijn huidige aanzicht. Achter het huidige kasteel liggen de resten van een torenmolen uit de vijftiende eeuw. 

Hoofdburcht

Het huidige kasteel bestaat uit een vierkante hoofdburcht, die een zware vierkante toren heeft op de zuidoosthoek. Deze toren heeft een ranke, gewelfde knobbelspits en dateert uit de vijftiende eeuw. Het kasteel heeft een binnenplaats. Deze binnenplaats is geheel volgebouwd. De meeste gebouwen hebben drie verdiepingen. Aan de oostzijde sluit het poortgebouw de binnenplaats af. Een gemetselde brug voert naar de voorburcht. 

Voorburcht. 

De voorburcht is U-vormig. Zij dateert voornamelijk uit de zeventiende eeuw. Deze voorburcht heeft, evenals de hoofdburcht, een zware ronde hoektoren. Het helmdak van deze toren wordt gesierd door een dakruiter, in de vorm van een lantaarn. Deze toren staat op de hoek van de noordvleugel van de voorburcht. Ook aan de oostzijde  van de noordelijke toren staat nog een wat slankere toren. De voorburcht bestaat uit drie vleugels. De zuidelijke dienstvleugel heef een open hal, die steunt op kolommen. Dit is het koetshuis. De middelste vleugel, die het poortgebouw vormt, heeft recht tegenover de ingang van de hoofdburcht, een poort die naar een brug leidt waarover het kasteelterrein betreden of verlaten kan worden, Daarvoor maar nog binnen de omgrachting van de voorburcht, ligt nog een oude tiendschuur, ook het jagershuis genoemd.Zowel de hoofdburcht als de voorburcht zijn omgracht. Het gehele terrein is meer dan 250 meter lang en 200 meter breed. 

Eigenaar

De huidige eigenaar van het kasteel is Emerson College uit Boston, dat studenten vanuit het kasteel Well een brede oriëntatie op Europa biedt. 

Het kasteel binnen bezoeken is helaas niet mogelijk. 

 

Andere interessante links in de omgeving. Well aan de maas.nl